Så här enkelt är det att förhandla med din bolåneränta

Spara tusentals kronor varje år genom att välja och vraka bland olika bankers bolån

Hoppjerkan får bästa räntan

Att vara lojal till sin bank är inte längre den allmänna inställningen. Genom att förhandla med olika banker lyckas folk sänka sin ränta med flera procentenheter, vilket sparar dem flera tusentals kronor varje år.

Ställ olika bankers räntor mot varann

Det mest effektiva sättet att förhandla med bankerna är att visa att en annan bank erbjuder en lägre ränta. Processen är enkel och 15 minuters arbete kan spara dig räntekostnader på mer än 1 500 kr/år. Förhandlet gör du enklast genom att:

  1. Ansök hos första valfria bank (se lista här)
  2. I den ränta de ger dig har de räknat med att du kommer komma med ett motbud. Kom med motbud och få en offert
  3. Skriv ut och spara offerten från första banken
  4. Ansök hos nästa bank
  5. När du får din bolåneränta, visa då upp det bud första banken ger dig och fråga om dessa kan ge dig en ännu bättre ränta
  6. Tips: Genom att ansöka hos alla banker samtidigt, kan du be alla komma med motbud från första början. Se lista över banker att ansöka här.

Snittränta och din bolåneränta

Den snittränta som bankerna listar innebär precis som det låter, snittet på räntan av alla bankens kunder. Har du god ekonomi och låg belåningsgrad på bostaden är det relativt lätt att få en lägre bolåneränta än den som listas.

Tabell av över alla bankers snitträntor

Med MyLoan’s jämförelse kan du se listpriser på bolån hos Sveriges olika banker och bolåneinstitut för att snabbt få en bra överblick över vilka räntor som bankerna ger sina kunder idag.

Få tillbaks pengar med ränteavdrag

Vid deklarationen får du dra av 30 procent av räntekostnaden. Detta innebär att du om du har ett bolån på 3 miljoner med en ränta på 2% så får du 18.000 kr i skatteåterbäring varje år.

Så fungerar bankernas kreditanalys

Innan du ansöker är det bra att veta hur bankerna gör när de ger dig en bolåneränta. Efter att din bolåneansökan kommit in tar bankerna en kreditupplysning. Beroende på hur de uppfattar din ekonomi och återbetalningsförmåga märker de dig med en kreditvärdighet och ger dig en ränta utifrån denna.

Flytta ditt bolån till banken med lägst ränta

Då alla banker har olika tabeller att följa beroende på din ekonomi, kan du vid samma tidpunkt uppfattas av en bank att du är väldigt ekonomiskt stabil medan en annan bank kan anse motsatsen. Du har därmed mycket att vinna och lite att förlora på att skicka en låneansökan till flera olika banker. Klicka på knappen nedan för att se snitträntor på alla Sveriges banker som erbjuder bolån.

Här kan du jämföra bolån - hitta lägsta boräntan och spara tusentals kronor. Det tar bara några minuter.

Denna artikel är en annons